Toronton kansainväliset elokuvajuhlat

Yhdentoista päivän mittaiset elokuvajuhlat Kanadan Torontossa ovat kävijämäärältään maailman suurimmat. Vuodesta 1976 alkaen järjestetty festivaali ei jaa virallisia tuomariston valitsemia palkintoja niin kuin muut elokuvajuhlat. Parhaan elokuvan palkinto on kävijöiden valitsema ja on usein myös ensimmäinen askel kohti Oscar-ehdokkuutta. Muun muassa sellaiset Oscar-palkinnon voittaneet elokuvat kuin Dallas Buyers Club, Argo sekä The King’s Speech ovat saaneet ensiesityksensä kyseisillä elokuvajuhlilla.

The King’s Speech voitti myöhemmin parhaan elokuvan Oscarin. Myös Slumdog millionaire sekä 12 Years a slave voittivat yleisön valinnan ja parhaan elokuvan Oscarit. Vuonna 2014 Dome Karukosken Mielensäpahoittaja valittiin esitettäväksi Contemporary World Cinema – osioon. Karukoski onkin yksi Toronton elokuvajuhlien vakiokävijöistä, sillä myös sellaiset elokuvat kuin Napapiirin Sankarit kuin myös Leijonasydänkin ovat olleet esillä juhlilla.

Tapahtuman muuttuminen

Toronton elokuvajuhlien kunniaksi on mainittava se, että vaikka Hollywood valtavirtaelokuvia esitetään kasvavissa määrin myös näissä juhlissa, niin itsenäisten elokuvantekijöiden on edelleen mahdollista päästä jalustalle.

Elokuvajuhla aloitti esittelemällä muiden filmifestivaalien parhaita elokuvia, mutta muuttui vuosien mittaan uusien elokuvien näyttämöksi. Tapahtuma on kaupallistumisestaan ja Hollywoodin valtavasta markkinointikoneistosta huolimatta onnistunut säilyttämään indie-tunnelmansa. Vaikka kyseessä on maailman suurin elokuva-alan festivaali ja tähtiä on paikalla, tunnelma on silti pysynyt maanläheisenä. Festivaaleilla on tarjolla myös kokonaan kanadalaiselle elokuvalle pyhitetyt osiot nimeltään Canada First! sekä Short Cuts, joka on tarkoitettu Canada lyhytelokuville.

Comments Off on Toronton kansainväliset elokuvajuhlat

Filed under Blogi