Erikoisia festivaaleja maailmalta

Jotta kesän kuumat tunnit ja lomapäivien päiväunet eivät menisi tyystin mökin askareita pohtiessa, olemme koostaneet tietoa mielenkiintoisista, erikoisista ja ihan vain puhtaasti oudoista festivaaleista, joita tänäkin vuonna maailmalla on tarjolla.

Festival

Australian Tunarama

Siinä missä me suomalaiset kilpailemme puhelinten heitossa, kilpailevat australialaiset siitä, kuka kykenee heittämään tonnikalaa pisimmälle. Festivaaleilla pääsee myös kilpailemaan muissa erikoisissa lajeissa, kuten katkarapujen nopeuskuorinta sekä taimenenheittokisa niille, jotka eivät tonnikalaa jaksa viskellä. Näillä festareilla voi aloittaa kesäkauden hyvissä ajoin, sillä ne ajoittuvat Australian kesään tammikuulle.

Tallinnan Mustien öiden -elokuvafestivaali

Vaikka emme ole vielä edes juhannuksessa, niin Tallinnan PÖFF on hyvä merkitä jo kalenteriin. 13.–29. marraskuuta Tallinna muuttuu tänäkin vuonna maailmanelokuvien keskukseksi. Useat elokuvateatterit ovat mukana festivaalihumussa, ja myös Tallinnan yliopiston elokuva-alan toimitilat pyörittävät monenlaisia elokuvia. Festareilla voikin nähdä kaikkea opiskelijakilpailuista ja teemailloista Cannes-voittajiin ja käsin valittuihin maailman helmiin. Festivaaleille osallistuu myös monien elokuvien tekijät, joita voi tavata näytösten jälkeisissä Q&A –tilaisuuksissa. Jos festivaaleille haluaa osallistua kevyemmällä budjetilla, tarjoaa Tallinna monia edullisempia majoitusvaihtoehtoja, ja festivaalin kaikki elokuvat voi käydä katsomassa ilmaiseksi vapaaehtoistyötä vastaan.

Tallinn

Atlantic Cityn olut -ja musiikkifestivaalit

Atlantic Cityssä järjestetään tänäkin vuonna yhdet Amerikan parhaista olutfestivaaleista, joihin kuluvana vuonna on osallistumassa jopa 150 pienpanimoa. USA:ssa pienoluiden valmistaminen ja maistelu on ollut jo pitkään nouseva trendi, ja festivaalit ovatkin hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat nauttia oluistaan rauhassa. Siinä missä Saksan Octoberfesteillä käy arviolta 5-7 miljoonaa ihmistä, niin Atlantic Cityn olutfestivaaleilla on osallistujien määrä noin 30 tuhannen paikkeilla. Festivaalin liputkin järjestyvät huomattavasti halvemmalla kuin Eurooppalaisen kilpailijansa. Viime vuoden festivaalien yhteydessä oli myös paljon Poker Stars:in tarjoamia ilmaisia palkintoja, juomia sekä ruokia, jotka voi mieltää festaribudjetin optimoinniksi.

jen_vanessa_ac

Songkranin vesifestivaalit Thaimaassa

Tunnettuihin buddhalaisiin perinteisiin kuuluu heitellä vettä ihmisten päälle huhtikuussa vuoden kuumimpaan aikaan. Thaimaan Songkranissa leikilliset vesipyssyt on kuitenkin muutettu astetta isommiksi, kun paikalliset ovat luoneet perinteen, missä kaduille tuodaan vedellä täytettyjen sankojen sijaan elefantteja. Alun perin juhla ja vesi ovat liittyneet henkiseen puhdistautumiseen, mutta vuosien saatossa ovat perinteet kehittyneet enemmän juhlimisen puolelle. Eli jos satut olemaan Thaimaassa sopivasti turistisesongin ja monsuunikauden välissä, kannattaa ehdottomasta ottaa juna Songkraniin ja käydä elefanttien puhdistettavana!

Ilmaisia lehmiä tarjolla Firenzessä

Italian Firenzessä järjestetään vuosittain jalkapalloturnaus, jonka voittajajoukkue vie kotiin pokaalien sijaan lehmän. Tämä ei kuitenkaan ole Calcio Storicon oudoin piirre, vaan enemmänkin sen säännöt. Calciossa ei täydy turhautua sukeltelevien pelaajien huijauksista, jos ja kun joku jää maahan tuskissaan siihen on todennäköisesti syy. Tämä syy on todennäköisesti se, että turnauksesta on poistettu suurin osa väkivallan estävistä säännöistä ja sen sijaan lyöminen, puskeminen ja painiminen ovat kaikki sallittua. Eli jos jalkapallo on tuntunut liian hitaalta ja tylsältä tähän saakka, niin Firenze tarjoaa oivan mahdollisuuden korjata tilanteen.

Las bolas de fuego

Heille, joille tomaattien heittely Espanjan La Tomatina-festareilla ei ole tarpeeksi, tarjoaa El Salvador erikoisen mutta hauskan vastineen. Kumpikin festari perustuu esineiden heittelyyn muita osallistujia kohti, mutta Nejapassa tomaatit on vaihdettu rätteihin. Heittelyn jälkeen rätit upotetaan kerosiiniin ja sytytetään palamaan tämän hurjan festivaalin päätteeksi. Perinne on ilmeisesti syntynyt tulivuoren purkauksesta, jonka johdosta koko kaupunki jouduttiin aikoinaan siirtämään.

Up Helly Aa

Shetlantilaisiin perinteisiin kuului aiemmin hurjia aktiviteetteja, kuten palavien tervatynnyreiden vierittämistä läpi kaupungin. Tämä aktiviteetti on myöhemmin kielletty, jonka johdosta shetlantilaiset keksivät uuden tavan viettää vanhoja perinteitään. Nykyään tammikuun viimeisenä tiistaina vietettävässä Up Helly Aa:ssa shetlantilaiset pukeutuvat viikingeiksi, juovat olutta aamuun asti ja polttavat vuosittain tähän tarkoitukseen rakennettavan, täysimittaisen viikinkilaivaa muistuttavan veneen juhlallisin menoin.

Harbinin jääfestivaali

Pohjois-Kiinalaisen Harbinin kylän asukit aloittivat perinteen, joka hyödyntää Siperian jäätäviä talvia. Harbiniin rakennetaan vuosittain jäinen kylä, vaikka kyseinen rakennelma ei välttämättä kylän määritelmää täytäkään. Jääkaupunki muistuttaa nimittäin enemmänkin metropolialuetta, ja se selviää joka vuosi myöhäiseen kevääseen saakka. Festivaali houkuttaa alan parhaimmistoa, ja niiltä voi löytää taideteoksia, jotka ovat valmistuneet mitä perinteisimmillä tekniikoilla. Jääveistoksiin on toki käytetty myös modernimpaa tekniikkaa, kuten moottorisahoja sekä laserkaivertimia.

Comments Off on Erikoisia festivaaleja maailmalta

Filed under Blogi