Berlinale

shutterstock_250106137

Alkukeväästä Berliinissä kisaillaan Kultaisesta Karhusta, ikään kuin vastauksena toisen eurooppalaisen filmifestivaalin Kultaiselle Palmulle Cannesissa. Erilaista on kuitenkin se, että Berlinale ei ole kutsuvierastapahtuma vaan avoin myös yleisölle. Ainoastaan yksittäiset näytökset ovat kutsuvieraille tarkoitettuja, muutoin lippuja voi ostaa esimerkiksi Berlinalen kotisivuilta. Kyseessä onkin maailman suurin yleisötapahtuma yli 490 000 elokuvakävijällään.

Berlinalen kanssa samaan aikaan järjestetään myös Euroopan suurimmat elokuvamarkkinat. Niistä on kehittynyt tärkeä kauppapaikka niin elokuvantekijöille kuin myös elokuvien ostajille ja tuottajille. Berlinale on järjestetty vuodesta 1951 alkujaan kesällä, mutta vuodesta 1978 festivaali alettiin järjestää alkukeväästä.

Suomalaisedustus Berlinalessa

Vaikka suomalaiset elokuvat eivät pääpalkintoja Berlinalesta ole saaneetkaan, on edustus kuitenkin niin kankaalla kuin sen ulkopuolella ollut vahvaa. Berlinale on suomalaiselle elokuvaväelle ennen kaikkea kotimaisten elokuvien myyntiä kansainvälisille markkinoille (http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kulttuuri/175547-elokuvien-huippukatselmus-berlinale-miljoonabisnesta) ja enemmän businesta kuin Cannesin juhlat, jossa niin sanottua pintaliitoa on enemmän.

Tänä vuonna ostajille esitettiin muiden muassa Mielensäpahoittaja sekä Muumit Rivieralla. Myös niin sanotussa Shooting Stars – osiossa, jossa esitellään uusia lahjakkaista näyttelijöitä, oli mukana suomalainen Emmi Parviainen. Pääsarjassa mukana ollut elokuva Eisenstein in Guanajato sen sijaan toi miespääosaehdokkuuden suomalaiselle Elmer Bäckille. Jo ehdokkuuskin on suuri kunnia, joten vaikka palkintoa ei tullut, on saavutus silti suuri. Myös lyhytelokuvien puolella Suomella oli mukana elokuva Tuolla puolen. Tämän vuoden Berlinalen pääpalkinnon voitti Jafar Panahin ohjaama Taxi.